دختر و پسر جواني که با هم پيمان زندگي مشترک مي بندند. تصميم مي گيرند تا پايان عمر در يک خانه و در کنار هم زندگي کنند و در کارهاي مربوط به حيات اجتماعي و تربيت فرزندان شان زير بازوي يکديگر را بگيرند و به کمک هم پيش بروند. انعقاد چنين پيماني آسان نيست. زندگي مشترک ضوابط و شرايطي دارد که تنها با رعايت آنها مي توان از يک زندگي شاد برخوردار بود. پس لازم است مراقبت هايي پيش از ازدواج صورت بگيرد تا زن و مرد بعدها در دام اختلافات حل نشدني گرفتار نشوند. مراقبت هايي هم براي ماه هاي اول ازدواج لازم است تا زوجين بتوانند پايه هاي اوليه ي زندگي مشترک خود را محکم کنند. اين امر بخصوص براي روزهاي اول ضروري است. از آن بابت که اين دوره، دوره متزلزلي است و اندک اشتباهي ممکن است تلخکامي پديد آورد يا آثار رواني ناگواري بر جاي بگذارد. اصولاً ازدواج امري مسؤوليت آور است و انسان نمي تواند مانند دوران تجرد راحت باشد و به هر گونه يي که خواست زندگي کند.
اصول و ضوابط در زندگي مشترک
در زندگي مشترک، لزوم رعايت اصول و ضوابطي به چشم مي خورد که طرفين بايد به آنها عمل کنند. وگرنه گرمي کانون زندگي خيلي زود به سردي خواهد گراييد و نفرت هاي ريشه يي براي طرفين پديد خواهد آمد که حاصل آن درگيري، متارکه يا طلاق است. ما در اين مبحث سعي داريم آن اصول و ضوابط را به صورت ساده و روشن مطرح کنيم.
1-رعايت حقوق:
از نظر اسلام در سايه ي ازدواج حقوق و وظايفي براي طرفين پديد مي آيد که عدم رعايت آنها موجب پيدايش کيفر و عقوبت است. اين حقوق دو طرفه و اساس آن مبتني بر احترام است و با رعايت اين حقوق، جلو اعمال ناصواب، اختلافات و درگيري ها گرفته مي شود. لذت و آرامش در سايه ي رعايت اين حقوق پديد مي آيد و پرورش مهر در دل ها، محترم شمردن پيمان ها، عدم تحقير و تخفيف يکديگر، عدم خيانت و فريب، حفظ موقعيت و احترام يکديگر در حضور وغيابت و تأمين خواسته ها و نيازهاي معقول يکديگر از نتايج مثبت اين احترام است.
2- معاشرت نيکو:
ازدواج عاملي براي ورود به مرحله ي جديدي از معاشرت است. در سايه ي اين معاشرت ها زن و شوهر از عزلت و تنهايي بدر آمده و از طريق معاشرت ها با هم انس و الفت پيدا مي کنند. بر اثر معاشرت، افکار و ايده ها به هم نزديک مي شود، ذوق و سليقه و نقشه ي زندگي آنها مشخص مي شود و تفاهم به مرور شکل مي گيرد. در زندگي خانوادگي هم ضروري است زن و شوهر پس از فراغت از کارهاي روزانه ساعتي در کنار هم بنشينند؛ از زندگي، از برنامه ي هم و از خاطرات تلخ و شيرين شان صحبت کنند و مسايل خود را با يکديگر در ميان نهند.آري، در زندگي خانوادگي سکوت و کم حرفي به همان اندازه زيانبار است که پرحرفي و چه بسا که همين مسأله براي افراد خانواده ناراحتي و سوء تفاهم پديد آورد. سخن گفتن ضمن اينکه موجبات انس و الفت را فراهم مي آورد. موجب عقده گشايي و آگاهي از مسايل و مشکلات يکديگر خواهد شد.
سخن گفتن حدود توقعات را نسبت به هم محدود مي کند و اظهارنظرها را روشن تر خواهدکرد.
3- همفکري:
زن و شوهر معاون يکديگرند و به کمک هم کشتي حيات را به ساحل مي رسانند. آنها نبايد به گونه يي عمل کنند که در خلاف مسير و جهت هم به حرکت شان ادامه دهند. زن و شوهر براي ادامه ي حيات زندگي مشترک شان ناگزيرند خود را به برخي از خصوصيات رفتاري همسرشان عادت بدهند و حتي براساس نقطه ي مشترک و ذوق و سليقه ي يکديگر خود را بسازند. در طريق همفکري است که زيستن مطبوع و دلپذير مي شود. البته مشروط بر اينکه در آن ظرافت ها و دقت هايي مورد نظر باشد. تا زوج ها به همدلي و همزباني برسند.
4- تقسيم کار:
براي تداوم حيات خانوادگي تقسيم کار ضروري است. نبايد در زندگي مشترک بار زندگي بر دوش يک نفر سنگيني کرده و او را از پاي درآورد. اين خطاست که در کنار تربيت فرزند بار همه ي کارهاي خانه به عهده ي زن باشد و مرد درگوشه يي استراحت کند يا مرد از صبح تا شب در کار و تلاش باشد و زن در خانه به استراحت بپردازد. بهترين روش آن است که کارهاي مربوط به درون خانه و مديريت آن که کاري پر اهميت و در عين حال ظريف است. بر عهده ي زن و کارهاي مربوط به بيرون از خانه و تأمين معيشت بر عهده ي مرد باشد. البته مرد بايد پس از فعاليت هاي روزانه به کمک زن بشتابد و بگذارد او هم کمي استراحت کند و زن هم در صورت امکان به شوهرش کمک کند و باري از دوش او بردارد.
5- امنيت اقتصادي
تأمين معاش خانواده به عهده ي مرد و تأمين آرامش و سکون خانواده و گرم داشتن اين کانون بر عهده ي زن است. اگر زني پولدار يا کارمند باشد. اسلام او را موظف نکرده که عهده دار تأمين هزينه ي زندگي شود و باز هم مرد بايد به تأمين معاش خانواده بپردازد. مرد بايد علاوه بر تأمين غذا، مسکن و پوشاک ،حتي وسايل زينتي و آرايش زن را در حدي معقول تهيه کند. زني که چنين شوهر متعهد و فعالي دارد، بايد به کارهاي خانه برسد و رفتارش در محيط خانه دلگرم کننده باشد، آن چنان که بازگشت شوهر به خانه مايه ي اميد و لذت او باشد. ديدن کانون گرم خانه و رفتار محبت آميز زن خستگي را از تن مرد مي زدايد و شور و نشاط زندگي را دو چندان مي کند.
6- ابراز عشق و دوستي:
در اينکه زن و شوهر يکديگر را دوست دارند، جاي هيچ حرف و سخني نيست، ولي در مواردي که آن را به زبان نمي آورند کدورت و دلخوري ايجاد مي شود و دراين هنگام ممکن است که زن و شوهر نسبت به يکديگر ترديد پيدا کنند و پايه هاي عشق و محبت شان متزلزل شود. اسلام از ما مي خواهد که دوستي و محبت خود را نسبت به هر کس که دوستش داريم، ابراز کنيم.
ارسال نظر برای این مطلب
درباره ما

بسم الله الرحمن الرحیم
اطلاعات کاربری
لینک دوستان
آرشیو
نظرسنجی
علت انتخاب پوشش های نامناسب توسط برخی از افراد چیست ؟
آمار سایت